sadsad x
asdasd
Tavla Nasıl Oynanır ve Tavla İle İlgili Merak Edilenler

Tavla Nasıl Oynanır ve Tavla İle İlgili Merak Edilenler

28 Ağustos 2020

Tavla Nasıl Oynanır? Tavla oyununda diziliş nasıl yapılır? İyi bir tavla oyuncusu olabilmek için ipuçları nelerdir? İşte bugünkü yazımızın konusu tavla üzerine! Tavla eski zamanlarda esnaf kişilerin vakit geçirmek amacı ile oynamış olduğu bir oyundur. Zaman içerisinde bu oyun mekanlara ve evlerin içerisine de yayılmıştır. Bu oyun oldukça heyecan vericidir ve taraflar birbirlerine karşı oyunu kazanmaya çalışırlar. Bu oyunun oynanması esnasında birçok sohbet oluşur ve kişiler bu oyunu merak ederler. Kişilerin aklına ise tavla nasıl oynanır? sorusu takılır ve bunu araştırırlar. Günümüzde tavla sadece birebir değil, teknolojik ortam yardımı ile de oynanır.

Tavlanın Tarihçesi

tavla nasıl oynanır

Tavla ilk olarak 1400’lü yıllarda ortaya çıkmış olan bir oyundur. Toplamda 10 gün içerisinde fikir olarak akla gelmiş ve somut olarak yapılmıştır. Bu oyun İran Şahı olan Nevşiyan’a ait vezirden çıkan bir fikirdir. Büzur Mehir isimli vezir, zamanları ve geçişlerini incelemek amacı ile bu oyunu icat etmiştir. İlk başta incelemek amacı ile bulunan oyun, zaman içerisinde oyun olarak oynanmıştır. Tavla oyunu içerisinde toplamda altı ayrı bölüm bulunur. Karşılıklı olarak bulunan bu bölümler yılın on iki ayını temsil eder. İki ayrı renge sahip 15’er adet taş bulunur, toplamı 30 olan bu sayı bir ayın günlerini ifade eder. Toplamda tavla tahtası üzerinde bulunan 24 bölüm ise günün saatini ifade etmek için yapılmıştır.

Erkek Tavlası Nasıl Oynanır? 

erkek tavlası

Tavla nasıl oynanır öğrenmek için öncelikle oyun alanı tanınmalıdır. Oyunda karşılıklı olarak 24 tane üstünde üçgen işaretler bulunan alanlar vardır. Toplamda iki ayrı kısmı vardır ve kapağı sayesinde ortadan ikiye bölünebilir. Üçgen halde bulunan kısımlara ise hane ismi ile hitap edilir. Oyun esnasında hanelere kapı ismi de verilir ve bu haneler üzerinden taşlar ilerletilir. Toplamda dört farklı çeyrekte oynanan alanın birleşmesi ile meydana gelir. Ev ve dış tahta olarak isimlendirilen bu çeyrekler, her iki oyuncuda da ayrı olarak yer alır. Taşlar oyun içerisinde dört ayrı çeyreğe yayılır ve ev çeyreği içerisinde toplanmaya çalışılır. İki kişinin karşılıklı gelmesi ile oynanan bir oyundur. Oyun esnasında kişiler oturur ve attıkları iki tane zar bulunur. Her zar üzerinde altı farklı yüzey mevcuttur. Yüzeylerde sırası ile 1’den 6’ya kadar rakamlar yer alır. Tavla oyunu esnasında kişiler her iki zarı aynı anda atarlar. Kişilerin attıkları zarlar, onların ilerleyecekleri handeyi gösterir. Birer olarak rakamlar kadar taşlar ilerletilir. Oyuncular tahta başına oturduklarında, sağ taraflarında kalan kısmı ev çeyreği olarak isimlendirilir. Oyun alanı içerisinde yer alan çeyrekler karşılıklı olarak konumlandırılmıştır. Kişiler, taşlarını rakibin alanından kendi alanına ilerletmeye çalışırlar. Bunu yaparken ise saatin tersi bir yön izlerler.

Tavla Dizilişi Nasıl Olmalı? 

tavla taş dizilimi

Oyuna başlamadan önce tavla dizilişini bilmek gereklidir. Oyuncu başına 15 taş oyun içerisinde yer alır. Oyuna ilk başlarken her oyuncunun, taşlarını koyması gerektiği bir yer vardır. Taşlar bu yerlere dizilmeli ve oyuna öyle başlangıç yapılmalıdır. Genel olarak tavlada siyah ve beyaz renklerinde iki ayrı renkte taşlar yer alır. Ancak günümüzde bu renkler çok değişik alternatifler ile değiştirilmiştir. Oyuna başlamadan önce, oyuncular oynamak istedikleri taşların rengini seçmelidir.

kişiye özel tavla

Bu seçimin ardından kendi ev çeyreklerine beş adet taşı üst üste konulur. İlk sırada yer alan bu pullar evin ilk yerleşen taşları olacaktır. Dış çeyreğin dördüncü kısmına ise üç ayrı taş konulur ve 8 taş eksilmiş olur. Ardından rakibin dış çeyreğinin son kısmına ise beş adet taş konulur. Kalan son iki taş ise rakibin ev çeyreğinde yerini alır. Rakibin ev alanının son kısmında yer alan taşlar ise oyuncunun yerleşen son taşları olur. Rakip oyuncu ise taş dizilimlerini buna zıt bir şekilde gerçekleştirir. Tavla dizilişi gerçekleştikten sonra, taraflar oyunu oynaya başlayabilirler.

Tavlada Zar Kullanımı ve Zar Kullanım Kuralları

tavla nasıl oynanır

Tavla oyunu esnasında taşlar rastgele bir şekilde ilerlemezler. Taşların ilerleyişi zarların belirleyeceği sayılar ile gerçekleşir. Toplamda iki ayrı zar vardır ve bu zarlar aynı anda atılırlar. Kişiler zarların üzerinde gelen sayı kadar ilerleyebilirler. Zarların üzerinde yer alan siyah kısımlar rakamını ifade eder. Hangi rakamı ifade ediyor ise o kadar noktası üzerinde yer alır. Kişiler zarları ayrı ayrı iki ayrı pul için oynayabilirler. Diğer bir yönden ise iki zarın toplamı kadar tek taş ile oynayabilirler. Zarların kendilerine ait oyun içerisinde isimleri vardır ve bu şekilde söylenirler. Her iki zarda da bir gelir ise hep yek olarak adlandırılır. Her iki zarda da iki rakamı gelir ise duvara olarak söylenir. Bir zarfa iki diğer zarda bir rakamı gelir ise yeki dü olarak adlandırılır. İki zarda da aynı anda üç gelir ise dü se olarak söylenir. İki zarda aynı anda dört rakamları gelir ise dört caar olarak söylenir. Eğer bir zarda beş diğerinde iki geliyor ise pencü dü olarak adlandırılır. İki zarda da beş rakamı var ise dü beş, altı rakamı gelir ise dü şeş olarak adlandırılır. Tavla oyunu esnasında başlangıçta iki oyuncu da birer zar atarlar ve zarara göre oyuna başlangıç yaparlar. İlk atış esnasında büyük zar atan oyuncu oyuna başlar. Eğer iki oyuncu da aynı zarı atar ise, farklı zarlar atana kadar bu atış tekrarlanır. Oyunda yegane olarak geçerli iki kural bulunur. Bu kurallardan ilki eğer bir oyuncu 1 atar ise, direkt olarak diğer oyuncu oyuna başlar. Tam tersi, bir oyuncu 6 atar ise oyuna direkt ilk o başlar.

Tavla Oyununun Finali

tavla

Tavla oyununa başlarken kişiler önce rakip tahtadaki taşları, kendi tahtalarına çekmeye çalışırlar. Zarlar doğrultusunda ilerleyen oyuncular birbirlerinin taşlarını kırmaya çalışırlar. Taşı kırılan oyuncu, nerede kırılmış olduğu önemli olmadan rakip tahtada oyuna yeniden başlar. Taşını attığı zarlar doğrultusunda yeniden oyuna dahil etmeye çalışır. Üst üste iki taşın bulunduğu haneler kapı olarak adlandırılır ve oyuncu buraya giriş yapamaz. Eğer hanede rakip oyuncuya ait tek bir taş var ise, oyuncu zarı geldiğinde bu taşı kırarak oyuna yeniden giriş yapabilir. Bu nedenle tek bir taş ile oyun içerisinde yer almak tehlikeli ve riskli olacaktır. Kişiler taşlarını genellikle üst üste hareket ettirmeye çalışırlar.

kişiye özel tavla

Her oyuncu kendi hanesine taşları toplamaya çalışır, kendi ev hanesine taşlarını toplayan oyuncu için başka aşama başlar. Bu oyuncu zar atar ve zarların gösterdiği rakamlardan taşlarını toplamaya başlar. Eğer çift zar gelir ise oyuncu dört taş birden alabilir. Oyuncu beş attığında eğer beş kısmı boş ise altıncı haneden taşı ilerletmelidir. Ancak altıncı hanedeki taşlarını toplamış ise dörtten taş alabilir. Kişi zarı attığında büyük gelir ve büyük tarafı boş ise, kalan en büyük haneden taşlarını toplar. Bu nedenle en köşeye taşları toplamak oyunda önceliklidir. Kişiler attıkları her zar ile mutlaka bir taş almayı amaçlarlar. Tavla oyunu sonucunda en hızlı şekilde taşlarını toplayan taraf, oyunu kazanan taraftır. 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.